Recomandari

Matematica e BAU BAU? Înveți metoda Soroban și devine WOW!

By  | 

Așa povestesc copiii înscriși la cursurile de soroban si calcul mental japonez Nomin Jyuku.

Metoda japoneză de calcul este foarte diferită de cea predate în școlile noastre. Progresul se face repede, copiii calculează în minte cu o viteză mai mare decât a calculatorului, ceea ce stârnește un mare WOW în rândul colegilor și al membrilor familiei. Așa că matematica este întâmpinată cu mai mare deschidere și relaxare.

Dar ce este Sorobanul?

Sorobanul este o numărătoare japoneză veche de peste cinci secole, un abac cu bile de lemn pe care se pot face calcule matematice simple, precum adunări și scăderi, dar și unele mai complicate, precum ridicări la putere sau aflarea celui mai mare divizor comun.

În prima etapă, copiii învață să calculeze cu ajutorul sorobanului. Concentrându-se să folosească adecvat algoritmii potriviți, să urmărească atent șirul numerelor pe care le socotesc, ei ajung să fie atenți la detalii, să ducă o sarcină până la sfârșit, să aibă răbdare și, bineînțeles, concentrare.

În această etapă, copiii învață să își folosească degetele de la mâini, și astfel își dezvoltă dexteritatea, viteza și musculatura mâinilor. Cercetările neurofiziologice recente confirmă legătura puternică dintre dexteritatea și mobilitatea musculaturii mâinilor și dezvoltarea celulară de la nivelul creierului uman responsabilă cu susținerea capacităților cognitive.

Care este explicația că acești copii reușesc să calculeze în minte mai repede decât un calculator?

Ca să efectueze calcule mentale, copiii sunt îndrumați să-și reprezinte sorobanul în minte și să miște în imaginație biluțele sorobanului. Ei aplică formulele de calcul, dar ”jonglează” cu imagini.

În această etapă se stimulează cu precădere emisfera cerebrală dreaptă (sediul imaginației, creativității, intuiției etc). Acest lucru a făcut ca țările Europei de Vest să implementeze metoda de calcul japonez în numeroase instituții de învățământ, pentru ca elevii să-și dezvolte creierul mai echilibrat și să îl folosească mai eficient.

Sunt numeroase cercetări care au stabilit pe baza analizei creierului prin rezonanță magnetică, că cei care sunt antrenați în metoda soroban obțin o eficientizare extraordinară a creierului. Ei își dezvoltă niște strategii vizualo-spațiale și vizual-motorii mult mai eficiente decât la cei care efectuează calcule matematice în mod obișnuit.

De aceea copiii care calculează folosind metoda japoneză pot rezolva operații matematice în timp ce cântă, dansează, joaca “Fazan”, spun poezii etc.

Vezi video: https://youtu.be/fc2Nsv8Crho

Nomin Damdin, mama a trei copii, originară din Asia, văzând cu ce se confruntă fetița ei la școala românească, s-a decis să aducă în România metoda originală japoneză de calcul mental.

Astfel, începand din 2015, Nomin Damdin și trainerii centrului înființat de ea au inițiat în Soroban peste 5000 de copii.

Nomin locuiește în România de 15 ani și vorbește foarte bine limba română. În felul acesta a putut să se implice direct în predarea metodei japoneze copiilor români.

În afară de viteza de calcul mental mai sunt și alte beneficii ale învățării metodei soroban?

Felul în care metoda japoneză de calcul dezvoltă creierul, ajută copilul să aibă succes în tot ceea ce învață.

Părinții care au înscris copiii la cursurile Centrului de Soroban și Aritmetică Mentală Japoneză Nomin Jyuku povestesc că au observat un grad mai mare de concentrare, capacitate crescută de rezolvare a sarcinilor intelectuale cu rapiditate și creativitate, o viteză mai mare de memorare, o ușurință crescută de a face conexiuni între noțiuni și mai multă încrederea în ei înșiși. Unii părinți au spus că de când învață soroban, rezultatele școlare ale copiilor sunt mai bune, apărând progrese și în alte arii precum viteza la citit sau ușurința de a învăța limbile străine.

Varsta potrivita si durata cursului

Metoda japoneză de calcul este bine să fie învățată cât mai timpuriu, pentru a folosi perioada de dezvoltare a creierului.

La Centrele de Soroban si Aritmetica Mentala Japoneza Nomin Jyuku din Bucuresti, Ploiesti si Constanta sunt acceptati copii începând cu vârsta de 5 ani. În această perioadă însă, când cursurile sunt exclusiv online, trainerii lucreaza mai bine cu copii putin mai mari, cu vârste între 6 și 14 ani.

Durata unui curs este de minim 3 luni pentru a avea rezultate, atât legate de învățarea metodei, cat si de performantele asociate precum cresterea puterii de concentrare, a atenției sau a încrederii în sine.

Centrul de Soroban și Aritmetică Mentală Japoneză Nomin JYUKU este primul centru de Soroban și calcul mental japonez din România și singurul unde se predă metoda originală japoneză.

https://nominjyuku.ro/cursuri/

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *