
Sfatul specialistului
Ce trebuie să știți despre operația de coborâre a testicolului la copii! Noi am făcut-o! Doctorul chirurg pediatric George Sălăvăstru ne-a dat toate detaliile!
După ce am născut al doilea copil, pe Thomas Dominic, m-am confruntat cu mai multe temeri atunci când am aflat chiar din maternitate, după un consult amănunțit, că micuțul nu are testicolul drept coborât. De atunci au început o serie de neliniști și căutări. Știam că este posibil ca această problemă să se rezolve în timp și testicolul să coboare singur, până la vârsta de doi ani. Însă la noi nu a fost să fie și am aflat după mai multe ecografii că testicolul migrează, de la intrarea pe canal în abdomen și invers. Așa că am început să caut un doctor chirurg bun pentru operație. Aveam inima strânsă, multe nopți nedormite, mă tot gândeam cum o să fie, cum o să reacționeze copilul așa mic la anestezie generală, să nu existe complicații, ce va urma după. E normal să îți faci atâtea griji ca mamă. Prima dată am mers cu micuțul la un consult chirurgical la spitalul Grigore Alexandrescu, la o doamnă doctora recomandată de mulți. Thomas avea 3 luni atunci. Nu am rezonat nici cu spitalul, nici cu doamna doctoră. Ecografiile pentru abdomen și pentru monitorizarea testicolului le-am făcut pe toate la Spitalul de pediatrie Medlife de pe Zăgazului, la domnul doctor Mihai Romașcanu. Se recomandă ecografii din 3 în 3 luni. O perioadă le-am făcut așa, când era mai mic, apoi din 6 în 6 luni. Am consultat mai mulți medici chirurgi, în total vreo 6, de la diferite spitale. Am nimerit foarte prost în perioada pandemiei de Coronavirus. Prima operație la programare a fost făcută pe data de 13 aprilie. Trebuia să mergem la Budimex, dar cazurile de Coronavirus în creștere, au dus la amânarea ei. Și am ajuns în iunie și m-am panicat. Testicolul nu a avut de gând să coboare, copilul avea 1 an și 9 luni și până la 2 ani mai avem puțin. Mă măcina gândul că trebuie să rezolvăm problema, deși nu era o urgență medicală. Mi-am adus aminte că anul trecut in luna decembrie David, băiatul cel mare, a avut probleme cu o sinuzită urâtă și ne-am internat la spitalul Victor Gomoiu – despre care am numai cuvinte de laudă! Am încercat și acolo și l-am găsit pe domnul doctor chirurg George Andrei Sălăvăstru, de altfel și șeful secției de chirurgie pediatrică de la Gomoiu. Am fost la un control cu Thomas și l-am și programat la operație pentru sfârșitul lunii iunie. Atâtea emoții am avut încât în noaptea dinaintea operației nu am putut să dorm deloc.
Am numai cuvinte de laudă pentru spitalul Gomoiu și secția de chirurgie pediatrică! Domnul doctor Sălăvăstru este senzațional, iar doamnele asistente foarte drăguțe. O noapte am stat în spital, iar operația a decurs foarte bine. Imediat după ce s-a trezit din anestezie, Thomas mi-a cerut să-i pun pe telefon melodia preferată “Dame tu cosita”. Primul semn că era bine! Eu plângeam pentru că eliminam astfel tot stresul și emoțiile acumulate până atunci cu gândul la operație. Operația a durat aproximativ o oră.
Thomas, așteptând să fie preluat în sala de operații
Când a fost preluat copilul de la mine în corpul operator, i s-a dat înainte să bea un siropel care avea rolul de a-l ameți puțin astfel încât el să nu plângă foarte tare sau deloc atunci când pleacă de lângă mami cu doamna doctor anestezist care îl conduce în sala de operație. După ce s-a trezit din operație, mămica este chemată la ATI, la terapie intensivă, lângă copil, apoi in funcție de cât de repede își revine, poate urca cu el la salon și dacă totul este ok, a doua zi mergeți acasă!
Link Video cu Thomas când dansează la două ore după operație:
Știu că sunt multe mămici care se confruntă cu această problemă și poate sunt stresate la fel ca mine de gândul operației. De aceea l-am rugat pe domnul doctor chirurg pediatru George Andrei Sălăvăstru de la spitalul Victor Gomoiu din București, cel care de altfel l-a operat și pe Thomas, să ne explice exact în ce constă această operație de coborâre testicol la băieți și care sunt riscurile. Noi am făcut-o la 1 an și 9 luni. Thomas s-a născut așa, a avut și hidrocel, dar am scăpat repede de el. Sper să vă ajute informațiile de mai jos și să luați cele mai bune decizii pentru copii. Ca să vă mai dau un impuls, la două ore după operație Thomas dansa și făcea șpagatul! Sănătate și numai bine!
“Dacă neglijăm această patologie testiculul oprit pe canalul inghinal sau intraabdominal poate suferi modificări de structura cu afectarea funcțiilor acestuia, cu risc de hipofuncție, sterilitate sau malignizare la pubertate” – medic chirug pediatru George Andrei Sălăvăstru – spitalul Victor Gomoiu din București
Domnule doctor, ce înseamnă mai exact operația de coborâre testicol la copii? Ce ar trebui să știm înainte de toate, noi, ca părinți, când ne decidem să mergem cu copilul la doctorul chirurg?
Testiculul necoborat face parte din patologia congenitală a canalului inghinal ce trebuie depistată de la naștere de către medicul neonatolog apoi medicul pediatru sau medicul de familie. Ulterior părinții trebuie îndrumați către un consult de specialitate la medicul chirurg pediatru. Este foarte important examenul clinic efectuat de medicul specialist pentru a aprecia anatomia locală, aspectul scrotului, prezența sau absența testiculilor din scrot și identificarea acestora pe traiectul canalului inghinal. De asemenea în cadrul protocolului diagnostic se recomandă și efectuarea unei ecografii inghino-scrotale pentru a descrie structura, vascularizația testiculului și poziția acestuia mai ales în cazul testiculului ectopic intraabdominal.
Cât de repede trebuie intervenit chirurgical? Care este vârsta optimă pentru a opera un copil cu o astfel de problemă medicală?
Din acest moment copilul va fi luat în evidența medicului chirurg, va efectua controale la 3-6 luni apoi în intervalul 9 luni și 1 an și jumătate împreună cu părinții vom lua decizia unui tratament chirurgical de coborâre și fixare a testiculului afectat în bursa scrotală.
Cât durează o astfel de operație și ce riscuri există?
Operația de testicul necoborat durează în medie între 45-60 de minute, se efectuează sub anestezie generală, fiind încadrată în grupa de intervenții chirurgicale de rutină din sfera pediatriei, cu riscuri minime de complicații intraoperatorii sau postoperatorii.
Postoperator evoluția este ușoară, cu dureri minime suportate foarte bine de către pacientul pediatric, putând fi externat la 24 de ore. Putem vorbi de o recuperare completă la 7-10 zile postoperator când suprimăm firele de sutură.
De unde apar astfel de probleme, din ce în ce mai dese, la băieței? Care este cauza principală?
Prematuritatea reprezintă una dintre cauzele opririi testiculului în migrația acestuia pe traseul canalului inghinal până în scrot în perioada sarcinii.
Dacă neglijăm această patologie testiculul oprit pe canalul inghinal sau intraabdominal poate suferi modificări de structura cu afectarea funcțiilor acestuia, cu risc de hipofuncție, sterilitate sau malignizare la pubertate.
Testiculul necoborât reprezintă o patologie curentă în cadrul afecțiunilor congenitale de canal inghinal, fiind întâlnit aproape zilnic în cadrul programului operator.
Ce înseamnă hidrocelul?
Hidrocelul reprezintă acumulare de lichid peritoneal la nivelul testiculului sau pe traiectul canalulu inghinal prin persistența canalului peritoneo-vaginal după naștere.
Când se face decalotarea la băieți? Este obligatorie?
Decolatorea se poate produce spontan prin creștere, erecții repetate, poate fi indicată preventiv în intervalul de vârstă 9 luni și 2 ani pt a preîntâmpina eventuale infecții locale (balanita).
Decalotarea nu reprezintă o manevră chirurgicală obligatorie, discutăm cu părinții dacă este necesară sau nu și împreună luăm cea mai bună decizie. Este bine de realizat dacă băiețelul a prezentat infecții locale (balanote).
În prezent de prima intenție sunt tratamentele locale cu topici corticoizi ce pot produce decalotarea blând, fără durere.
Cu ce se diferențiază Spitalul Victor Gomoiu de alte spitale pentru copii? Ce tehnici inovatoare folosiți în sala de operație și ce dotări noi aveți acolo?
Spitalul Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu este un spital nou în România realizat de un arhitect francez având ca model spitalul de copii Necker din Paris. Au fost gândite și realizate circuitele conform ultimelor norme DSP precum din orice țară dezvoltată pentru o foarte bună organizare și funcționare a actului medical în condiții de maximă siguranță pentru pacienți. Dotările secției de chirurgie pediatrică și blocul operator cuprind atât instrumentar de chirurgie clasică de dimensiuni adaptate pacientului pediatric cât și instrumentar de Chirurgie Laparoscopică, Endourologie pediatrică, Laser pentru litiază renală, Endoscopie digestivă superioară și inferioară.
0 comments