Sfatul specialistului

Platfusul la copii. Medicul ortoped Tarek Nazer îți explică totul despre acest diagnostic!

By  | 

Platfusul la copii este un subiect intens dezbătut de viitoarele sau proaspetele mămici. Pentru unele dintre ele, chiar, pare să fie un adevărat balaur pregătit oricând să fure definitiv sănătatea puiului lor. Pentru că am fost cu David la ortoped, la un consult de specialitate și în urma unei radiografii la picioare, medicul m-a speriat puțin, de fapt, puțin mai mult, spunându-mi că are nevoie de introducerea unor șuruburi speciale, deoarece are platfus și o să îi fie greu să se deplaseze mai târziu, din cauza greutății corpului și a statului in picioare care vor cauza dureri. Mi s-a părut ciudat să operez un copil de 5 pe atunci, sănătos de altfel, doar ca să ii pun niște șuruburi pentru platfus. Dacă alte mămici s-au mai confruntat cu această problemă și poate că își doresc lămuriri despre ce înseamnă acest lucru, mai exact, mi-am dorit să fac un interviu cu un medic specialist ortoped, care să ne poată explica pe îndelete cum stau lucrurile in situația acestui diagnostic. Am stat de vorbă astfel cu dr. Tarek Nazer, medic specialist ortopedie și traumatologie.

Domnule doctor, ce este platfusul?

Platfusul este o aplatizare a arcului piciorului care este vizibilă în momentul în care cel mic merge sau stă în picioare. Atenție: acest platfus este o patologie normală în cazul sugarilor și a copiilor mici! Piciorul plat se corectează natural, odată ce se întăresc mușchii și țesutul moale. Înălțimea arcului în picior crește odată cu vârsta, până la aproximativ nouă ani. Problema este atunci când piciorul plat persistă, apare spontan la copiii mai mari sau mai tarziu în viață, sau mai este asociat cu dureri si dizabilități.

Cum ne dăm seama dacă are platfus?

Iată, aici este o problemă. Platfusul poate fi simptomatic sau asimptomatic. Atunci când vorbim despre simptome, ne referim la durere în talpa piciorului care duce, în mod automat, la limitarea activității. În plus, copilul cu platfus se mai poate confrunta cu dureri articulare, slăbiciune musculară, mers incorect, mers pe vârfuri, dezvoltare greșită a piciorului.

Există mai multe tipuri de platfus?

Platfusul este de 3 tipuri, într-adevăr. Însă, cel mai important e să știm care este tipul de care suferă cel mic, pentru a prescrie tratamentul potrivit.
Platfus flexibil – nedureros nu cauzează dizabilități și nu necesită tratament. Afectează întotdeauna ambele picioare.
Platfusul flexibil cu un tendon al lui Ahile scurt – apare foarte rar la copiii mici. Afectează ambele picioare și poate provoca dureri și dizabilități.
Platfusul rigid – rar la copii. Piciorul plat rigid apare, cel mai adesea, la oameni care au o problemă cu oasele din picioare (coaliție tarsală). Aproximativ 1 din 4 persoane cu platfus rigid prezintă dureri și dizabilități.

Ce facem dacă bănuim că al nostru copil are platfus?

Veniți la o consultație, asta este clar. În timpul consultației, medicul ortoped va analiza situația în context. Vârsta este importantă. Spuneam, mai sus, că arcul longitudinal se dezvoltă în primii 10 ani de viață, iar prevalența platfusului se corelează invers cu vârsta. Practic, nu se întâmplă nimic grav. Medicul va invita copilul să stea în picioare și să meargă. De aici, pornește toată investigația. Mai apoi, poate evalua încălțămintea copilului, dar și genunchii și șoldurile, pentru a determina dacă acea condiție a piciorului este legată de orice problemă la nivelul piciorului. Dacă există durere intensă în picioare, medicul poate recomanda teste precum: radiografii, computer tomograf, ecografie sau RMN.

Am fost la medic, am primit diagnosticul de platfus. Cum procedăm mai departe?

Stabilim care este cel mai potrivit tratament, particular pe cazul analizat. Bunăoară, dacă cel mic nu are simptome, atunci tratamentul nu este necesar. Lăsăm în pace și reevaluăm periodic. Putem, dacă este necesar, să alegem o pereche de orteze, dar aceasta este o situație pe care o putem decide exclusiv în timpul consultației.
Dacă, din păcate, copilul are simptome, trebuie început urgent un tratament personalizat. Pornim de la limitarea activității fizice, statul în picioare pe termen lung. De asemenea, poate fi recomandată purtarea ortezelor personalizate și montate în interiorul pantofului. În plus, poate fi prescris un program de fizioterapie și un tratament cu antiinflamatoare – pentru a reduce durerea și inflamația.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *