Sfatul specialistului

Nu te speli pe dinți? Riști să faci accident vascular cerebral sau atac de cord!

By  | 

Adulții care nu respectă regulile elementare de igienă dentară sunt mai predispuși la a suferi un accident vascular cerebral ori atac de cord. Iată ce spune despre acest subiect, dar și ce recomandări oferă în acest sens medicul stomatolog Adrian Mina.

„Numeroase studii au descoperit bacterii orale în cheagurile de sânge ale persoanelor care primesc tratament de urgență pentru accident vascular cerebral. Iar experții au legat bolile parodontale cu un risc semnificativ mai mare de hipertensiune arterială. Totodată, distrugerea bacteriilor orale din flora saprofită a cavității orale, care ajută la menținerea unui microbiom oral sănătos și echilibrat, poate perturba nivelul tensiunii arteriale și poate duce la hipertensiune. Prin urmare, menținerea unei bune sănătăți orale pare să aibă o importanță semnificativă pentru sănătatea sistemului cardiovascular”, declară medicul stomatolog Adrian Mina.

Te speli pe dinți de 3 ori pe zi? Ești mai ferit de bolile de inimă

„Un nou studiu publicat în European Journal of Preventive Cardiology a descoperit că persoanele care se spălau pe dinți de trei ori pe zi aveau un risc mai mic de a dezvolta anumite probleme cardiace. Cercetătorii speculează că minimizarea bacteriilor din gură ar putea ajuta la scăderea inflamației și la păstrarea bacteriilor în afara fluxului sanguin.

În acest studiu, persoanele care s-au spălat pe dinți de cel puțin trei ori pe zi au avut un risc cu 12% mai mic de a dezvolta insuficiență cardiacă și un risc cu 10% mai mic de a dezvolta fibrilație atrială, bătăi ale inimii neregulate care de obicei provoacă un flux sanguin scăzut. Rezultatele au fost independente de o serie de factori incluzând vârsta, sexul, statutul socioeconomic, exercițiile fizice regulate, consumul de alcool, indicele de masă corporală și comorbidități precum hipertensiunea”, dezvăluie medicul stomatolog Adrian Mina.

Periajul frecvent reduce bacteriile dintre dinți și gingii

„În timp ce studiul nu a investigat mecanismele prin care bolile cardiovasculare pot fi prevenite prin periajul dinților, o posibilitate este că periajul frecvent reduce bacteriile din biofilmul subgingival (bacteriile care trăiesc între dinți și gingii), împiedicând astfel translocarea în fluxul sanguin. Bacteriile parodontale reușesc să pătrundă în fluxul sangvin prin intermediul vaselor de sânge fragile. Bacteriile reprezinta cauza formarii unor proteine ramificate în peretii vaselor de sânge, care vor forma placa ateromatoasa. Rezulta astfel îngustarea vaselor de sânge si ischemia tesutului”, adaugă medicul stomatolog Adrian Mina, de la DaVinci Dental Clinic.

Boala paradontală duce la boli de inimă?

„Boala parodontală reprezintă o afecțiune de tip inflamator cauzată de bacteriile parodontale care pot ajunge apoi în fluxul sanguin ducând la deteriorarea valvelor cardiace numite endocardită. Dacă infecția nu este tratată, poate duce la complicații grave (chiar care pot pune viața în pericol), precum accidentul vascular cerebral, insuficiența cardiacă și leziuni renale.

Orice inflamație cronică apărută oriunde în organism (inclusiv în parodonțiu) determină ficatul să producă o substanță numită proteina C-reactivă. Când valoarea proteinei C-reactive este mai mare de > 3 mg/litru de sânge, pacientul are un risc crescut de a dezvolta boala cardiovasculară.

Proteina C reactivă determina formarea cheagului de sânge si instabilitatea plăcii ateromatoase care se poate rupe si deplasa la inima sau la creier, unde se depune si poate cauza un infarct”, explică Dr. Adrian Mina.

Este bine să vă spălați pe dinți de trei ori pe zi?

„Deși pare excesiv, este foarte bine să adăugați un periaj suplimentar la rutina voastră, cu condiția să o faceți corect. Atâta timp cât periați cu o pastă de dinți care conține fluor și nu sunteți agresivi, acest aspect nu va fi o problemă.

Totuși, nu este nevoie să vă stresați dacă nu ați periat dinții de trei ori pe zi. În cele din urmă, a avea dinți sănătoși este ceea ce contează. De asemenea, este demn de remarcat faptul că studiul nu a demonstrat de fapt că spălarea dinților scade apariția problemelor cardiace, doar că persoanele care au periat mai mult au avut un risc mai mic.

Acestea fiind spuse, nu faceți niciun rău dacă periați de trei ori pe zi și, în realitate, veți putea să reduceți cariile și gingivita.

În ceea ce privește îmbunătățirea sănătății inimii în general, menținerea dinților sănătoși este doar unul dintre multitudinea de factori care pot ajuta. Sportul regulat, consumul unei diete bogate în fructe și legume și minimizarea stresului va face, de asemenea, să vă mențineti inima sănătoasă”, ne recomandă medicul Adrian Mina.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *