
Sfatul specialistului
5 tipsuri de a călători în siguranță după Coronavirus și ce destinații ar trebui atent alese by Răzvan Pascu!
Având în vedere situația actuală cu care ne confruntăm și pandemia de Coronavirus care ne-a dat viața și planurile peste cap, aici includem și vacanțele pe care unii dintre noi au fost nevoiți să le anuleze sau reprogrameze, după caz, l-am rugat pe Răzvan Pascu, binecunoscutul consultant marketing&turism de la noi, să îmi dea special pentru cititorii Mămica Mondenă, câteva sfaturi de a călători în siguranță pe viitor. Iată-le! Mulțumesc, Răzvan!
“Salutare, sunt Răzvan Pascu, consultant în turism și astăzi vreau să vă dau câteva tipsuri pentru a călători în siguranță după Coronavirus, după ce se vor ridica restricțiile și vom putea reveni la pasiunea noastră, vacanțele.
Indiferent că vom alege să călătorim în România, în țarile vecine, Bulgaria, Grecia, Turcia sau că plecăm într-o destinație intercontinentală, vă recomand să luați în calcul următoarele:
- Evitați o perioadă locurile aglomerate. Pornind de la ideea distanțării sociale, care, de altfel, mi se pare foarte binevenita inclusiv pe termen lung, consider că ar trebui ocolite zonele în care se aduna mulți oameni și nu putem sta chiar cât de cât departe unii de ceilalți. Aici mă refer la orice loc de acest gen, de la restaurantele unde se servește micul dejun în regim de bufet suedez și se aduna sute de oameni la hoteluri all-inclusive, cluburi, autobuze sau cozi la obiectivele turistice. De exemplu, înainte să rezervați un hotel dați un telefon să îi întrebați dacă nu ar putea servi micul dejun în cameră sau măcar a-la-carte, la masă în restaurant.
- Fiți mai atenți la igienă, protejați-vă mai bine decât o făceam până acum. Recunosc, spre exemplu, că îmi plăcea să degust tot felul de mâncăruri tradiționale de prin piețele locale, sunt adeptul conceptului de street food și bineînțeles că de cele mai multe ori nu aveam unde mă spăla pe mâini. În contextul actual, nici nu s-ar mai pune problema de astfel de gesturi. Recomand să fim mult mai atenți cu spălatul mâinilor, alegerea alimentelor și servirea sau auto-servirea, atât la restaurante, cât și la supermarketuri sau în piețe. Purtați măști o perioadă atunci când ieșiți din casă sau din hotel în vacanțe (inclusiv în străinătate), indiferent că acestea sunt sau nu obligatorii în locurile în care vă deplasați, nu vă atingeți fata, ochii, gura cu mâinile murdare. Purtați mănuși și evitați locurile de joaca pentru copii despre care nu știți când au fost igienizate.
- Lucrați la starea fizica și psihica, la creșterea imunității. Probabil vom fi nevoiți să trăim cu acest virus la fel cum o facem și cu altele de sute de ani. Cine ar fi crezut acum jumătate de an, să zic, că vom avea de-a face cu o pandemie care vă închide ermetic întreagă lume? Haideți să ne schimbam puțin obiceiurile de până acum, să fim mai conștienți de cât este de important să fim mai sănătoși și mai în forma decât până acum, să mâncăm ce trebuie pe cât posibil, să facem un minim de mișcare, să trăim mai frumos, să ne stresam mai puțin și să zâmbim mai mult. Nu renunțați la planurile de călătorie, vă ajuta inclusiv psihic.
- Încheiați-vă o asigurare de călătorie care să acopere și riscurile asociate virusului COVID-19. Practica standard, la nivel de industrie și valabilă nu doar în România, ci pe plan international, exceptează, de fel, pandemiile din contractele de asigurare, însă au apărut și excepții de la aceasta regulă. Eu nu plec niciodată din țară fără asigurare de călătorie și mă bucur ori de cate ori mă întorc fără să o folosesc.
- Informați-vă doar din surse sigure. De când cu pandemia, fenomenul de “fake news” a luat o amploare pe care nu o mai experimentasem până acum. Fiți responsabili, prudenți, calmi, aveți mai multa răbdare și căutați să nu plecați urechea la tot ce auziți. Înainte de a pleca într-o călătorie, indiferent de destinație sau motiv, căutați informații oficiale cu privire la starea locului respectiv. În ce stadiu al răspândirii virusului sunt? Ce metode de prevenție au încă în vigoare? Ce se poate face și ce nu se poate face? Ce recomandări au pentru cetățeni și turiști? Cum s-au descurcat până acum în combaterea coronavirusului? Cum au reacționat autoritățile în perioada de criză? Cât de bine au gestionat fenomenul? Au suficiente paturi la terapie intensivă, ventilatoare, măști, mănuși de protecție etc.? Hotelurile în care vă veți caza au proceduri clare de control și prevenție a curățeniei și stării de sănătate? Dar compania aeriană cu care veți călători? Documentați-vă și cu privire la aceste aspecte înainte de a porni la drum.
Iar dacă vă întrebați ce destinații ar fi de recomandat în perioada următoare, cred că putem călători oriunde câtă vreme facem asta în mod responsabil, suntem mai atenți cu igiena personală și mai conștienți de ce ne înconjoară, evităm aglomerația, menținem distanta sociala și așa mai departe. Dar următoarele cel puțin 2 luni nu prea recomand nimic, stați acasă și evaluați situația din 2 în 2 săptămâni. E prematur să ne pronunțam cum va fi în iulie sau august.
Sugerez, însă, pentru primele călătorii, destinația România, zona Secuimii, Sibiu, Delta Dunării. Daca vă doriți să plecați peste hotare, alegeți tările dezvoltate, cu un sistem de sănătate de încredere ori o vacanță care să vă permită o ușoară formă de izolare, nu vă expuneți prea mult. Una dintre cele mai importante lecții învățate în ultima perioada este că nicio țară din lume nu poate fi mereu pregătită pentru orice, chiar și dacă vorbim de mari puteri economice, precum China sau SUA.
Aveți grijă de voi, apreciați mai mult fiecare clipă și călătoriți cu inima deschisă, fară prejudecăți!”, recomandă Răzvan Pascu.
0 comments