Recomandari

De ce sa mergi in Targoviste! Ce poti sa faci si sa vizitezi in oras!

By  | 

Am fost de 3 ori pana acum in Targoviste si mi-a placut foarte mult orasul. M-a dus cu gandul la orasul etern, Roma, datorita patrimoniului istoric, cultural si arhitectural care exista acolo. De cate ori am vizitat Cetatea Chindiei, m-am gandit la Colosseo! Nu stiu de ce am facut aceasta comparatie, dar mie imi plac maxim monumentele istorice vechi, unde sunt multe pietre si povesti nemuritoare. Nu doar ca ai ce vedea, dar se si mananca foarte bine! Pana revin cu un top al restaurantelor care mi-au placut in Targoviste, am rugat-o insa pe Alice-Maria Stana, Șef Birou Protejarea Patrimoniului Cultural și Dezvoltare Turistică din Targoviste, sa imi dea cateva detalii despre acest minunat oras pentru Mamica Mondena, dar si pentru cei care vor sa il viziteze. Eu cu siguranta voi reveni! Mi-a placut maxim!

Cum își atrage Târgoviștea turiștii?

Târgoviștea îi atrage pe turiști din foarte multe puncte de vedere. Oamenii vizitează Târgoviștea pentru a descoperi uriașul patrimoniu istoric, cultural și arhitectural al unui oraș care a fost capitala Țării Românești pentru mai bine de o jumătate de secol. De asemenea, turiștii vin la Târgoviște și pentru modalitățile de petrecere a timpului liber la Teatrul Tony Bulandra, la Complexul Turistic de Natație, la Grădina Zoologică sau în zonele verzi ale orașului.

 Ce obiective ofera orașul?

Curtea Domnească, unde se află și simbolul orașului, Turnul Chindiei, sunt obiectivele turistice cele mai cunoscute și mai vizitate. Curtea Domnească a fost reședința mai multor domnitori valahi, figuri emblematice ale istoriei românilor: Mircea cel Bătrân, Petru Cercel, Vlad Țepeș, Matei Basarab sau Constantin Brâncoveanu. De asemenea, Mănăstirea Dealu este locul unde se află capul lui Mihai Viteazul. Dar Târgoviștea nu se rezumă doar la aceste obiective. Turiștii pot descoperi 9 muzee, care adăpostesc colecții deosebit de valoroase (Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă, Muzeul Poliției Române – unic în țară, Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești, Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni etc.), pot vizita Centrul Vechi al orașului, pot vedea spectacole la Teatrul Tony Bulandra sau se pot relaxa în oaza de liniște a Parcului Chindia. Orașul este cunoscut și pentru rolul pe care l-a jucat în evenimentele din 1989, astfel că foarte mulți turiști, în special străini, vin să viziteze locul unde au fost executați soții Ceaușescu.

 Câți turiști vin anual în Târgoviște?

Anul trecut, Târgoviștea a fost vizitată de 80.000 de turiști. Numărul celor care descoperă orașul a cunoscut o evoluție ascendentă în ultimii ani, grație atât campaniilor de promovare pe care Primăria Municipiului le derulează dar și eforturilor administrației locale de modernizare a infrastructurii. Orașul este promovat puternic atât pe social media, în diferite limbi de circulație internațională (în Facebook: Târgoviștea turistică, Découvrez Târgoviște, Descubre Târgoviște) cât pe web (targovistea-turistica.ro sau discovertargoviste.fr).

 Care sunt cele mai importante atracții pentru copii?

Târgoviștea se numără printre orașele în care funcționează un teatru de copii. Spectacolele au loc la Teatrul Tony Bulandra iar fiecare reprezentație este o experiență inedită pentru cei mici. De asemenea, în Târgoviște se găsesc foarte multe spații de joacă, reabilitate recent cu mobilier nou și modern. Orașul are și o grădină zoologică ale cărei baze au fost puse de Petru Cercel în 1583, la acea vreme fiind prima grădină zoologică din Țara Românească. Activități dedicate copiilor sunt organizate în fiecare an cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului. Un eveniment aparte îl reprezintă festivalul Babel Junior, care se desfășoară, în acest an, în perioada 31 mai – 2 iunie. Sunt organizate, într-o manieră dinamică și contemporană diferite spectacole de teatru de păpuși și de teatru pentru copii. De asemenea, copiii dar și părinții sunt asteptați la Complexul Turistic de Natație care dispune de un bazin acoperit, de dimensiuni olimpice și de piscine și atracții în aer liber, specifice pentru perioada verii.

Pentru 1 Mai și sezonul estival ce pregatiti in Targoviste?

Un eveniment unic în România este organizat la Târgoviște înaintea Paștelui. În Joia Mare, târgoviștenii și nu numai participă la Calea Luminii, o procesiune de-a lungul unuia dintre cele mai cunoscute bulevarde din oraș, unde sunt așezate lumânări care semnifică lumina interioară a fiecăruia dintre noi. Un alt eveniment notabil este ”Primăvara clasică europeană”, care va avea loc pe 9 mai și care propune, într-o nouă abordare, concerte de muzică clasică și de muzică rock, susținute de Filarmonica Muntenia din Târgoviște și de cunoscutul grup rock Trooper. Piesele de rezistență ale evenimentelor care vor avea loc în acest an sunt Babel (un festival internațional de teatru, aflat la a noua ediție, care reunește trupe de teatru din peste 20 de țări și care va avea loc în perioada 2 – 9 iunie), Festivalul Medieval Târgoviște 2019 (organizat în 15 și 16 iunie, un eveniment tematic medieval, cu ateliere, expoziții, parade și spectacole pentru copii) și Zilele Orașului (la începutul lunii septembrie, în preajma sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, protectoarea orașului). De asemenea, un eveniment devenit tradiție în ultimii ani este ”Orășelul lui Moș Crăciun” unde, în perioada 6 – 24 decembrie, copiii din Târgoviște și nu numai îl vor aștepta pe Moș Crăciun și vor participa la numeroase activități împreună cu acesta.

Unde se mănâncă cel mai bine în Târgoviște? 

Sunt multe locuri din oraș în care se poate mânca bine, astfel încât este greu de făcut un top. Eu îi încurajez pe turiști să descopere ei înșiși, în funcție de gusturile lor, cele mai bune restaurante. În mod sigur, vor descoperi atât bucătăria românească și locală dar și pe cea internațională.

Ce îți place cel mai mult în oraș?

Târgoviștea reprezintă combinație unică de istorie, cultură, arhitectură și modernism, astfel încât este imposibil să-ți placă ceva anume, în detrimentul a altceva. Mie îmi place orașul pentru tot ceea ce reprezintă și le invit pe cititoarele dvs. să descopere farmecul aparte al acestui oraș.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *