Sfatul specialistului

Sfaturi de la Dr. Andreea Catrina în ceea ce privește igiena orală pe timpul sarcinii

By  | 

„Pentru că în curând voi avea parte de cel mai frumos lucru din viață, un copil, aș vrea să aduc în discuție câteva aspecte importante de care femeile însărcinate trebuie să țină cont. Sarcina reprezintă o perioadă de modificări hormonale, care au repercusiuni și la nivelul cavității orale. Recomandat ar fi ca orice viitoare mămică să aibă problemele dentare rezolvate înainte de sarcină.

Pe perioada sarcinii trebuie asigurată o igienă dentară extraordinară, pentru a evita apariția gingivitei sau a cariilor dentare. Vizita la medicul stomatolog este importantă, pentru efectuarea igienizarii profesionale (la 6 luni). De asemenea, este de evitat orice tratament în trimestrul I (organogeneza) și III de sarcină (risc de declanșare a sarcinii). De asemnea, urgențele dentare în sarcină sunt de evitat și tocmai de aceea insist pe rezolvarea eventualelor problem înainte de sarcină.

                                                                                    Dr. Andreea Catrina

Alte aspect de care viitoarele mămici trebuie să țină cont sunt faptul că trebuie evitate radiografia dentară, anestezia dentară, tratamentul medicamentos. Este însă permisă anestezia dentară: mepivacaina si xilina. În trimestrul II sunt premise mici tratamente dentare, pentru rezolvarea urgențelor.

Să nu uităm însă că igiena dentară este foarte importantă, dar si detartrajul dentar, pentru a preveni gingivita dentară. Nu recomand însă albirea dentară, aceasta este de evitat pe perioada sarcinii, iar alimentația trebuie să fie una sănătoasă, bazată pe legume și fructe.”

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *