Sfatul specialistului

Ce trebuie sa stim despre ecografia abdominala?

By  | 

Ecografia abdominala este o investigatie uzuala care ofera informatii despre majoritatea organelor din abdomen. Este simpla, neinvaziva, nu iradiaza si este larg accesibila. Datorita acestor atribute ecografia abdominala este de cele mai multe ori prima investigatie in patologia digestiva. Dr. Elena Ciupercă, medic primar Gastroenterologie Clinica DigestMed (www.digestmed.ro), a detaliat cateva aspect pentru Mamica Mondena.

                     Dr. Elena Ciupercă, medic primar Gastroenterologie Clinica DigestMed

Acuratetea ecografiei difera insa in functie de conditiile de examinare dar si in functie de organul examinat.

In ceea ce priveste conditiile de examinare cei mai mari “dusmani” in ecografie sunt gazele din abdomen si tesutul adipos excesiv . Cu alte cuvinte ,ecografia abdominala poate fi mai dificila si poate aduce mai putine informatii la persoanele supraponderale sau obeze precum si persoanele cu meteorism abdominal. Este important ca ecografia abdominala sa se efectueze in conditii de repaus alimentar de minim 4 ore, iar pentru vizualizarea optima a abdomenului inferior este necesar aportul a minim 500 ml de apa cu 30 minute inainte. Utilizarea de produse care reduc gazele abdominale- antispumante si/sau adsorbante -poate imbunatati vizualizarea ecografica.

Din punct de vedere al organului examinat, ecografia abdominala are acuratete buna in vizualizarea ficatului, colecistului, rinichilor, splinei , vezicii urinare, uterului si anexelor , respectiv a prostatei. Poate diagnostica de regula cu usurinta o piatra la colecist sau la rinichi , insa acest lucru depinde si de dimensiunea pietrei. Poate descrie un ficat gras sau un nodul hepatic , chiste hepatice, renale sau anexiale. Poate de asemenea diagnostica o marire de volum a prostatei sau un uter fibromatos. In mai mica masura insa poate vizualiza o piatra pornita pe calea biliara sau modificari la nivel gastrointestinal. Uneori putem remarca ingrosari de perete la nivel gastrointestinal, care pot avea substrat inflamator sau tumoral, insa diagnosticul definitiv presupune investigatii endoscopice pentru stomac si colon, respectiv enteroCT, enteroRM sau explorare cu videocapsula pentru intestinul subtire. De asemenea acuratetea ecografiei abdominale este mai mica in explorarea pancreasului, si in prezenta unor conditii suboptime de examinare (gaze sau obezitate) pot sa nu fie observate modificarile la acest nivel.

Cand efectuam o ecografie abdominala? Este bine sa facem o ecografie abdominala periodic chiar fara nici un motiv, prin prisma multitudinii de informatii pe care ni le aduce in absenta unor riscuri sau vreunui discomfort. O ecografie abdominala pe an ne poate informa asupra unor probleme de sanatate la acest nivel inainte ca ele sa devina manifeste, si astfel sa le putem rezolva din timp.

Uneori avem un motiv- si cel mai frecvent motiv este durerea abdominala sau lombara care isi poate avea originea intr-o piatra la nivelul colecistului sau rinichiului, intr-un nodul pancreatic, hepatic sau renal, intr-un chist anexial, in inflamatia acuta sau cronica a pancreasului, si lista poate continua.

Un alt motiv este prezenta unor probe hepatice modificate – si atunci ecografia abdominala permite vizualizarea structurii hepatice si poate identifica semne care sa arate un stadiu mai avansat al bolii hepatice.

Bolile hepatice cronice indiferent de cauza- virala, metabolica, autoimuna, consum de alcool- se monitorizeaza periodic ecografic pentru a identifica precoce evolutia bolii si eventualele complicatii.

Tot ecografic se pot monitoriza diferite leziuni solide sau chistice cu caracter presupus benign la nivel hepatic, pancreatic, renal, colecistic sau anexial pentru a observa comportamentul acestora in timp (cresterea sau mentinerea dimensiunilor ) precum si aparitia unor complicatii.

O situatie care necesita urmarire periodica este de exemplu prezenta polipilor de colecist- cresterea semnificativa in dimensiuni a acestora poate identifica nste polipi cu risc care sa necesite interventie chirurgicala.

Cu alte cuvinte, ecografia abdominala ca orice alta investigatie are limite, nu putem avea pretentia ca vedem orice in abdomen prin aceasta metoda. Dar ne aduce o multitudine de informatii, si este ieftina, accesibila si nedureroasa, si din aceste motive trebuie sa intre in evaluarea standard periodica a starii de sanatate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *