
Interviuri
Invata peste 300 de copii sa danseze! Ce sacrificii a facut Oana Ionita, pentru a ajunge la performanta!
Iata ce trebuie sa stii daca vrei sa incepi o cariera de dansator profesionist!
Pe Oana Ionita, fosta bebelusa blonda de la “Cronica Carcotasilor” o cunoaste toata lumea. Are o pasiune nebuna pentru dans care a dus-o incet spre un business de succes, Dance Planet. Scoala ei de dans gazduieste peste 300 de copii dornici sa faca performanta! Cum se imparte intre job si familie si ce sacrificii face pentru a se mentine in top, aflam imediat de la ea! De asemenea, parintii care vor sa-si inscrie copiii la dansuri pot afla mai multe informatii utile din acest interviu!
– Oana, de cat timp ai business-ul Dance Planet si cum merge? Esti multumita de evolutia scolii de dans?
Buna, dragele mele mamici! Eu am inceput acest minunat proiect pentru copii in perioada in care eram inca bebelusa la “Cronica Carcotasilor”. Atunci era un hobby placut si in urma cu 8 ani, am deschis prima sala pentru adolescenti si copiii care vroiau sa danseze ca mine. Intre timp am evoluat spre concursuri internationale de balet si dans contemporan, spre performanta si o activitate care ma solicita permanent.
– Cati copii aveti la cursuri?
Momentan sunt peste 300 de copii care aleg: dansul clasic, dans contemporan, street dance-ul sau gimnastica ritmica, dar si canto, pian, chitara sau vioara.
– De la ce varsta ar trebui parintii sa isi inscrie copiii la balet sau la celelalte cursuri de dans?
Sunt copii mai receptivi care pot incepe de la 4 ani, dar si copii care au nevoie de conditie fizica si tonus, care incep de la 14-16 ani.
– Ce ar trebui sa stie parintii inainte sa ia decizia de a-si inscrie copiii la dansuri?
In primul rand daca copilul are vreo problema de sanatate! In general daca acestea tin de platfus, probleme ale coloanei, musculatura slab dezvoltata sau chiar probleme ce tin de timiditate si incredere, sunt sfatuiti de medic sa vina la balet sau dans. Atunci cand copilul are probleme cardiace, este contraindicat efortul fizic!
– Dance Planet este o scoala recunoscuta si primiti des premii si diplome la concursurile de dans. Cate ore de munca se “ascund” in spatele acestor performante? Cat lucreaza un copil care merge la astfel de concursuri? Cate ore de dans pe saptamana?
Cei care fac performanta studiaza intre 2-6 ore/zi si de multe ori vin la cursuri de luni – pana luni, chiar si pe perioada verii. Sunt copii care asta viseaza si este bine ca pot privi dincolo de jocurile de pe tablete sau tutorialele din telefon. Sunt copii care renunta la o petrecere in familie ca sa studieze ore in sir la sala. Sunt copii care au un tel in viata si vor ajunge departe!
– Mergeti destul de des si la concursurile din strainatate. Cum ai reusit sa duci copiii in atatea tari?
In urma selectiilor nationale sau direct la sursa atunci cand stiu ca se apropie un concurs important. Lucrurile astea le-am invatat din mers si realizez acum ca televiziunea este un lucru mult mai relaxant si mai usor decat responsabilitatea unor destine.
– Parintii sunt cei care platesc aceste deplasari sau sunteti invitati sa participati uneori pe cheltuiala organizatorilor?
De cele mai multe ori, parintii suporta costurile de deplasare, dar primim foarte multe sponsorizari si invitatii de la organizatori.
– Care sunt, de fapt, costurile pentru un viitor balerin? In ce trebuie sa investeasca pe parcurs?
Initial 150 ron/luna pentru un curs de 2 ori/saptamana, care in timp, daca exista talent, date native si dorinta poate ajunge la un abonament full, de 300 ron/luna cu posibilitatea de a face dans in fiecare zi, la care se adauga orele particulare.
– Cum ajunge un dansator bun, copil, sa performeze, de exemplu, la Academia de balet a Operei din Viena?
In urma acestor concursuri nationale sau internationale se primesc niste burse reduse sau integrale pentru copiii talentati si posibilitatea de a studia in afara.
– Cum arata viata ta de dansator profesionist si cum stai cu timpul, pentru ca predai si dans, ai si doi copii, pleci si in deplasari… Cand ai timp sa le faci pe toate si cum te imparti intre job si familie?
Nu stau prea bine! Ajung sambata si duminica sa lucrez cate 12 ore/zi, si nu am nici o zi libera. In vara asta am petrecut doar 5 zile cu copiii la mare si asta a fost tot! Asta este alegerea mea!
– Care este stilul tau de dans preferat?
Inainte imi placea foarte mult street-ul si eram atrasa de tot ce inseamna ritm intens, acum incerc sa gasesc accentele in acorduri clasice si contemporane si sensuri de expresie in balet.
– Fetita ta este si ea o mica balerina! Ce asteptari ai de la ea? Unde o vezi performand peste cativa ani?
Isa are multe date fizice native, dar inca nu priveste baletul ca aerul pe care il respiri cum poate fac cateva fetite de la scoala, poate si pentru ca sunt mama ei si vrea mai multa afectiune cand suntem la curs. Din pacate, la ora toti sunt copiii mei si ii tratez la fel. Imi doresc ca ea sa preia, cand va creste, tot ceea ce inseamna acest frumos proiect.
– Baietelul este si el pasionat de dansuri? Are stofa de artist?
Are stofa de boxeur sau fotbalist, din pacate, decat de balerin cum as vrea eu. Pentru asta iti trebuie o sensibilitate, dar sigur va face si el putin balet.
– La ce ai renuntat pentru dans? Ce sacrificii ai facut de-a lungul timpului?
Nu am avut voie sa fac inot, schi, patinaj si multe alte sporturi, atunci cand m-am urcat prima oara pe bicicleta, la 16 ani, mi-am spart capul. Trebuia sa aleg intre un joc cu prietenii sau o ora in plus de pregatire…exact cum fac acesti copii pe care ii pregatesc acum. Satisfactie mai mare este atunci cand realizezi ceva important pentru tine si chiar daca nu iti dai seama, lucrul asta te dezvolta ca individ.
– Care e cea mai mare satisfactie din cariera ta?
Faptul ca m-am pregatit de la 4 ani ca sa dansez de la 18 ani, 4 ani la Opera Romana.
– Da-ne, te rog, 5 tipsuri pentru cei care vor sa inceapa o cariera de dansator profesionist!
- Atunci cand se uita la un filmulet cu Baryshnikov sau Sylvie Guillem sa nu se plictiseasca si chiar sa fie atrasi de emotia si dansul lor.
- Sa detina niste date fizice, un corp armonis, ureche muzicala.
- Sa isi doreasca sa danseze, sa se bucure atunci cand o fac.
- Sa fie sprijiniti de parinti si incurajati.
- Sa fie pregatiti si putin masochisti, pentru ca nu este un lucru simplu.
Restul…Pofta vine mancand! La figurat ca la propriu nu prea ai voie! 🙂
0 comments