Sfatul specialistului

Dermatologul, sarcina si riscuri cauzate de expunerea la soare

By  | 

Cat de important este medicul dermatolog si cat de des trebuie sa-l vizitam in timpul sarcinii? Ce creme speciale trebuie sa folosim cand plecam in concediu, la mare? Doctor în științe medicale si Medic specialist in dermatovenerologie, Amalia Anghel, a vorbit pentru MamicaMondena.ro despre prevenirea modificarilor pielii in timpul sarcinii, vergeturile la gravide si cat de importante sunt cremele de fotoprotectie atunci cand ne expunem la soare.

Doctor în științe medicale si Medic specialist in dermatovenerologie, Amalia Anghel

Ce modificari ale pielii se pot petrece in timpul sarcinii? Le putem preveni?

 In perioada sarcinii, datorita modificarilor ce se petrec la nivelul intregului organism al viitoarei mame, pot aparea o serie de afectiuni dermatologice, o parte dintre acestea remisibile prin tratament de specialitate. Dintre acestea cele mei frecvente sunt hiperpigmentarile (melasma) ce afecteaza in special regiunea faciala, uneori apare coloratia liniei albe abdominale, induse de variatiile hormonale, vergeturile (la nivelul abdomenului sau al sanilor) datorate variatiilor importante de volum, asociate unei elesticitati cutanate reduse, pot aparea leziuni cutanate, in contextul reducerii imunitatii, precum papiloamele virale (excrescentele cutanate) sau chiar pitiriazis versicolor (ciuperca verii/umiditatii, cu interesarea toracelui in mod special). Acestea sunt dintre cele mai frecvente afectiuni, se pot nota si altele, in contextul unei predispozitii sau afectiuni asociate.

Melasma, poate fi prevenita/diminuata in sarcina prin utilizarea zilnica, corecta a fotoprotectiei cu ecran maxim (FPS 50), pentru a limita interactiunea ultravioletelor cu pielea, care in context hormonal, este hiperactiva in procesul de sinteza al pigmentului, melaninei, ce amprenteaza tegumentul. Vergeturile, pot fi tinute sub control, prin utilizarea zilnica a cremelor hidratante sau specific (unele dintre acestea concepute special pentru combaterea vergeturilor de sarcina). Exista o predispozitie pentru a dezvolta vergeturile de sarcina, determinata, in principal, de elesticitatea cutanata (aceasta avand o component genetic) si de variatii ale greutatii pe parcursul sarcinii (in subsidiar importante fiind obiceiurile alimentare din sarcina). Vergeturile pot aparea oricand in sarcina, sau dupa nastere, la debut fiind rosii, usor de corectat si de reversat, ulterior devin albe si mai greu de tratat.

– Cat de des ar trebui sa viziteze cabinetul medicului dermatolog o femeie insarcinata?

 Medicul dermatolog, gravida trebuie sa il viziteze obligatoriu daca observa situatiile descrise anterior, ideal la debut, pentru a reusi a controla si mai tarziu a trata cu usurinta afectiunile aparute. Din pacate in timpul sarcinii si al alaptarii nu se pot face proceduri terapeutice, dar pot fi administrate terapii locale, indicatii specifice, pentru ca dupa inceperea alaptarii, sa poata fi rezolvate.

– Unele mamici raman dupa nastere cu vergeturi pe burta, coapse si sani. Cum pot scapa de ele? Ce tratamente le recomandati?

 Vergeturile asociate sarcinii pot fi tratate cu succes in prezent prin proceduri laser sau injectabile, minim invazive (mezoterapie) ce induc remodelarea cutanata, cu recapatarea fermitatii si a uniformitatii, reversand aceste brese liniare in tesutul cutanat. Pot fi corectate usor vergeturile rosii, in schimb si cele albe pot fi reversate. Asa cum am mentionat anterior, terapiile sunt indicate in afara sarcinii si la incetarea alaptarii, insa vizita la medicul dermatolog la notarea aparitiei poate fi o solutie salvatoare, acesta putand indica solutii topice, ce controleaza si previne aparitia vergeturilor.

– Dar de petele de pe fata cum le putem indeparta?

 Melasma, hiperpigmentarea faciala asociata sarcinii este o prezenta frecventa in timpul sarcini dar greu reversibila dupa sarcina, daca nu se instituie o terapie specifica. Prima indicatie este cea de fotoprotectie cu ecran maxim si aplicare corecta (reaplicare la 3 ore), iar pentru a sterge aceste pete avem la dispozitie o serie de arme terapeutice, precum peelingurile chimice superificiale/profunde dedicate acestei probleme, mezoterapia cu efect depigmentant ce induce refacerea tonusului cutanat si recapatarea luminozitatii. Terapiile topice asociate acestor proceduri completeaza tratamentul, iar unele dintre acestea pot fi administrate in timpul sarcinii, continuand dupa nastere, pentru un efect depigmentant complet si sustinut in timp.

– E vara si toata lumea de bucura de concedii. De ce anume ar trebui sa tina cont mamicile si copiii atunci cand se afiseaza la soare si fac plaja? Ce creme nu ar trebui sa le lipseasca din bagaj?

Fotoexpunerea copiilor la soare trebuie sa fie controlata, in primele ore dimineata (pana la ora 10) si dupa-amiaza dupa ora 17, cu fotoprotectie maximal (FPS 50) cu reaplicare la 3 ore. Este doar un mit legat de supraexpunerea la soare si sinteza vitaminei D, in fapt acest proces se relizeaza pe parcursul rutinei noastre zilnice,supraexpunerea este asociata cu riscul de arsura solara, ce induce modificari ale AND-ului celular, ireversibile si mentinute in timp, cu risc de aparitie a cancerelor cutanate de-a lungul vietii. Cel mai mare risc de melanom il are expunerea intensa si intermitenta la soare, cu aparitia arsurii solare, in special pe parcursul copilariei. Crema de fotoprotectie este obligatorie! De asemenea trebuie sa fie prezenta in bagaj o crema de hidratare/restructuranta pentru a combate deshidratarea aparuta la expunerea solara. Masurile de ingrijire generale trebuiesc adaptate acestui sezon, iar curatarea va fi efectuata cu o solutie (gel dus) blanda, o data pe zi, in rest cu utilizare de apa simpla si nu trebuie sa curatam exagerat pielea copiilor in acesta perioada. Regimul hidric trebuie sa fie corect, sa le asiguram aportul de apa necesar si alimentatia bogata in fructe si legume proaspete. Vara este anotimpul asociat celor mai multe probleme dermatologice si trebuie sa acordam o atentie deosebita ingrijirii tegumentului copiilor nostri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *