
Interviuri
Ce trebuie sa stii mai exact daca vrei sa-ti inscrii copilul la o agentie de casting?
Vrei sa-ti faci copilul vedeta si sa-i indrepti pasii catre lumea filmului, dar nu stii cum sa procedezi si la ce agentii de casting sa-l inscrii? Domnica Carciumaru, director de casting de peste 14 ani în film si televiziune, a oferit mai multe detalii in acest sens pentru MamicaMondena.ro.
– Cum procedezi daca vrei sa-ti faci copilul vedeta?
In primul rand nu sunt confortabila cu termenul de vedeta si cu supraexpunerea copiilor in general, am lucrat cu multi copii pe platou dar am si impus conditii producatorilor sau parintilor, dupa caz, pentru confortul celor mici. Copilul ar trebui sa isi doreasca el si nu sa fie o proiectie a neimplinirii unuia dintre parinti. Am vazut multi copii tarati la casting desi nu aveau nici un chef sa fie in lumina reflectoarelor.
– Cate agentii de casting serioase pentru copii exista la ora actuala in Bucuresti?
Sunt multe agentii serioase, din pacate in fictiune nu prea sunt multe roluri pentru copii ci doar in publicitate. Copiii nu au parte de roluri mari decat ocazional. Ce pot afirma cu tarie e ca o agentie de casting serioasa nu percepe onorariu pentru inscriere decat daca ofera un abonament pentru o platforma online.
– Care sunt cele mai bune? Ne poti face un top 5, te rog?
Lucrez cu multe agentii foarte bine, dintre acestea pot enumera nu cataloga: Standard Casting, Cdf Casting, Cv Casting, E-talent, Saga Film.
– Ce trebuie sa stii mai exact daca vrei sa-ti inscrii copilul la o agentie de casting?
In primul rand trebuie sa verificam autenticitatea agentiei (cautam referinte pe internet, cunostinte etc), nu platim nimic pentru o simpla inscriere exceptie facand bazele de date online la care se plateste un abonament lunar.
– Dupa ce criterii se aleg copiii care ajung sa joace in filme si reclame? Este suficient sa fie inscrisi intr-o baza de date si sa li se faca pozele de book? E chestie de noroc sau de relatii?
Orice candidat la casting, copil sau adult, este validat de un regizor /producator, conceptia lor despre produs si cum vede talentul in el le apartine 100%. Participarea la casting este prima sansa de a lua rolul, relatiile te pot ajuta sa ajungi la proba nicidecum sa o iei.
– Ce atuuri trebuie sa aiba copiii pentru a ajunge in fata camerei de filmat?
Copiii carismatici si inteligenti au cele mai multe sanse sa ia probele.
– Cat ar putea sa castige un copil dintr-o reclama, dar daca filmeaza pentru un film important?
Onorariile copiilor nu sunt foarte mari, nici macar nu merita mentionate, doar pasiunea pentru filmare ar putea fi determinanta.
– Ce filme pentru copii se pregatesc acum la noi?
Am facut 2 filme importante pentru copii in Romania dar cu ani in urma, scenariile pentru copii nu mai exista. O singura scoala de film pentru copii mai produce si externalizeaza scurtmetraje in festivaluri de film prestigioase pentru copii “Scoala Micile Vedete “ pe care o si recomand calduros pentru profesionalism: http://www.micilevedete.ro/
In ceea privesc filmele straine am facut unul singur german cu o poveste emotionanta despre prietenie si toleranta, “Aventurile lui Nelly”: https://www.facebook.com/nellysabenteuer/?fref=ts
– La ce productii lucrezi acum?
In prezent coordonez castingul pentru producțiile tv “Las Fierbinți” (Pro TV) ,”Atletico Textila”(Pro TV) si “Umbre” (HBO) si am in post productie trei filme straine ce vor aparea anul viitor, mai multe informatii gasiti pe profilul meu de Imdb http://www.imdb.com/name/nm1415246/
– Esti director de casting in Bucuresti! De cat timp esti in acest business si cat de greu ti-a fost sa ajungi la acest nivel?
Sunt Director de Casting de peste 14 ani în film și televiziune. Am lucrat până acum la peste 60 de filme românești și străine, având colaborări cu regizori de talie internațională precum Claude Lelouch, Mick Davis, Joel Schumacher, Cristian Nemescu și alții. În plus, am fost directorul de casting al MediaPro Pictures până în anul 2014.
– Care e cel mai greu casting pe care l-ai avut pana acum si de ce?
Niciun casting nu e greu ci plin de provocari si mie imi plac mult provocarile.
– Cu ce actor ai lucrat cel mai greu?
Oricat de dificil ar fi un actor, tu, ca director de casting, ai misiunea sa scoti ce este mai bun din el in bucata lui de fictiune. Ce e dincolo de proba si de platou nu e relevant.
– Cu cine iti place sa lucrezi cel mai mult de la noi?
Ca director de casting viziunea personala e foarte importanta dar in mecanismul filmului/spot aceasta urmeaza sa fie validata de regizor si uneori si de producator. Din perspectiva asta placerea este mai putin importanta in raport cu satisfactia unei alegeri potrivite
– Care sunt regulile de care trebuie sa tii cont atunci cand mergi la un casting?
Copilul trebuie sa arate ca in fotografia trimisa /actualizata frecvent, el trebuie sa arate natural, cu haine neutre, nu excesiv colorate/stramte si sa fie pregatit sa aiba diverse abordari ale personajului. Parintii sunt cei care trebuie sa ceara detalii dupa citirea scenei, orice amanunt care tine de personaj, o descriere a lui, un synopsis, o indicatie regizorala. Momentul dinaintea scenei de pregatit e foarte important pentru construirea personajului.
– Cum nu ar trebui sa te prezinti la casting?
Sa nu intarzii, sa nu iti pregatesti textul si sa nu apari la proba, fara sa te scuzi in prealabil, sunt cele mai frecvente si grave greseli.
0 comments